2 Nisan 2015 Perşembe

AFGAN KADINLAR FERHUNDE İÇİN SOKAĞA ÇIKTI

Geçtiğimiz günlerde Afganistan'ın başkenti Kabil'de, Ferhunde adlı bir kadın Kur'an-ı Kerim'i yaktığı iddiasıyla kalabalık tarafından linç edildi. Olay Kabil'in Şahi Doh Şamşira Camisi yakınlarında meydana geldi. 32 yaşındaki bir kadının cami önünde Kur'an-ı Kerim yaktığı iddiası üzerine kalabalık bir grup toplandı. Kadın, tekbir getiren grubun tekmeli ve sopalı saldırısına uğradı. Çevrede birikenler olayı akıllı telefonlarıyla kaydetti.

Kalabalık kadını daha sonra kurumuş bir nehir yatağına attı. Üzerine benzin döküp yaktı. Aralarında polislerin de bulunduğu yüzlerce kişi olayı izlemekle yetindi(!). Ancak Afgan kadınlar, Ferhunde'ye sahip çıktı. Ferhunde’nin cenazesi Afgan kadınların sırtında taşındı. Ülkede Ferhunde için yapılan protestolar artarak devam etti. Yaklaşık iki bin kişi yürüdü. Yürüyüşte yer alan Afganistan Kadın Konseyi'nden Fatana Gailani, "Artık yeter. Yeni nesil yalnızca savaşı biliyor, eğitimsizler ve şimdi bir de işsizler" dedi.
Eylemlere katılan bazı kadınlar tepkilerini yüzlerini kırmızıya boyayarak, bazıları da Ferhunde'nin kanlı yüzünün resmini taşıyarak gösterdi. Olayla ilgili olarak başlatılan soruşturma sonunda Ferhunde'nin Kuran yaktığına dair bir bulguya da rastlanmadı. Ortada linç edilmiş bir kadın vardı. Şimdi ise öfkeleri büyüktü kadınların. Ezilmekten, hor görülmekten, dayak yemekten, iftiraya uğramaktan, öldürülmekten bıkmışlardı. Sokaktaydılar çünkü hepsi bir Ferhunde’ydi. Hepsi kadındı. Sokaktaydılar çünkü artık onlar da meydanlarda rahatça yürümek istiyorlardı. Sokaktaydılar çünkü başka Ferhundelere gebe bu düzenin değişmesinin vakti gelmişti. Hepimiz bu düzenin birincil hedefiyiz, ve onu yıkmak zorundayız, yaşamak için! Bunu da ancak birleşerek başarabileceğiz. Afganistan’da Türkiye’de Kürdistan’da Amerika’da her yerde dünyanın tüm kadınları birleşin!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder